Tuesday, December 10, 2013

Tutorial : Buat Banner kreativiti sendiri 1

\\Assalamualaikum// n hye...
Tutorial ni direquestkan oleh aina yang comel ni. haha. Tunggu ekk filzah, freebies ekau nanti aisyah siapkan.. hahahaks.. xD , baru tebaca emel tadi... hehe. sorry byk2 lorh.. hehe.. 
aina mari sini nak ajar. haha. yang aisyah nak ajar ni cuma yang simple2 je boleh??. :)


first step bukak software yang boleh edit gambar tu. macam photoshop,photoscape or ape2 jelah. Disebabkan aisyah pengguna tegar+tetap dengan GIMP .jadi tutorial ni lebih merujuk kepada penggunaan GIMP. haha. Boleh download GIMP di sini. GIMP akan keluar macam ni...


next step, klik file, the klik new or boleh guna ctrl+N . Then dia akan keluar macam ni. Size tu boleh buat sendiri tapi aisyah rasa 200x200 tu pun dah okay, cuma kalau korang nak buat banner jangan terlampau besar dan jangan terlampau kecik. hehe..Kalau nak background sudah fill dengan background, pilih fill with background color. haha. *ayat berbelit harap maaf. ngee~ . Tapi aisyah recommend transparent . 


Dah,? Okay, dia akan keluar bentuk segiempat kan? haha. Okay, dari sini bermulalah kita punya design sendiri. hehe. Baiklah, kalau nak banner tu bulat pilih round. kalau nak banner tu berpetak pilih square. huhu. Aisyah ambik square, haha, round pun hampir sama je cara dia. 


Pilih square, then kat bawah tu ade "rectangle select" kan. Okay kat situ, feather edges tu adalah shadow sekeliling square tu dan rounded corner tu pulak korang tau2 la kan haha dia akan buatkan square kita hujung2 tak tajam. hehe, faham ka? haha, ..   Aisyah tak tick ape2, just square. haha(sepatutnya tak perlu wat transparent tadi)


Sekarang dah ade square then kita nak kaler pulak. Tengok gambar bawah. Siap?


Selesai mewarna, kita akan create layer pula untuk kandungannya. Klik kat layer, then pilih new layer or boleh juga guna shift+ctrl+N . Then akan keluar macam kat bawah ni. Korang boleh tukar nama layer tu .Dalam new layer kita akan start mendesign. Dalam new layer aisyah create ni, aisyah akan buat line. Terpulang pada korang la nak buat ape2 pun, nak tulis ke ape ke. :) takde masalah. dan macam biasa nak warna brush tu tekan dekat kotak warna tadi tu. Letak brush di luar kotak , dari kiri ke kanan sambil tekan shift untuk ratakan warna dia.


8.  Selesai yang itu. kita nak cantikkan line tadi tu sikit. Tengok dekat layer yang sebelah kanan tu. click dekat mode, then pilih. tengok gambar bawah. aisyah pilih divide. 9. Seterusnya, pilih Text, 


10.  Selesai banner kita. Then save as dengan nama banner korang sendiri, tapi make sure belakang dia ade ".png" okay .


Then, nak letak banner dalam blog pula. Pergi ke

dashboard ► create new post ► Insert image ► Upload picture ► bukak HTML then. 
selalunya code html untuk gambar macam ni bila kita post kan?
<a href="http://1.bp.blogspot.com/-DUCTzo9pobA/UqbthsE4-yI/AAAAAAAACWc/tpVzr3ETlz8/s1600/haha.png" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" src="http://1.bp.blogspot.com/-DUCTzo9pobA/UqbthsE4-yI/AAAAAAAACWc/tpVzr3ETlz8/s1600/haha.png" /></a></div>
So,tukar link warna merah tadi dengan blog korang. dan selesai. Cuba klik banner di bawah. haha
[sekadar contoh]

haha.. button nombor tu tak cukup sebab sempat buat sampai 7 je tadi.. kuangkuangkuang. haha.. *klik gambar untuk tumbesaran . 

Kalau ade ape2 yang tak faham or ape2 jelah yang salah or anything haha, sila inform ya. :D

jumpa lagi.. waillaiqa' maasalam.
assalamualaikum.

Thank you:
Truly Aisyah :3

No comments:

Post a Comment